Categorieën
Besparen

Wat kost een verhuisbedrijf?

Over minder dan twee maanden is het zover. Dan gaan wij verhuizen naar ons nieuwe huis! Daar hebben we natuurlijk ontzettend veel zin in, maar het betekent ook een hoop geregel. In dit artikel gaan we in op het verhuizen zelf. Gaan we dit zelf doen of besteden we het uit aan een verhuisbedrijf? Of een combinatie van beiden? We delen onze overwegingen en de keuzes die we gemaakt hebben.

Uiteraard vertellen we ook wat het ons gaat kosten. Dus ben je ook op zoek naar een verhuizer? Dan heb je hopelijk iets aan onze ervaringen.

Zelf verhuizen?

Eerdere keren hebben we zelf al onze spullen verhuisd. Met hulp van vrienden en familie, een geleend busje en een paar potten koffie was dit binnen een dag geregeld. Sinds de laatste verhuizing zijn we echter negen jaar verder. In die tijd hebben we er twee kinderen bij gekregen en die hebben voor véél extra spullen in huis gezorgd! Ook hebben we nu meer en grotere meubels, dus dat maakt dat we twijfelen over zelf verhuizen. Het belangrijkste voordeel van zelf verhuizen is natuurlijk de prijs. Daar staat tegenover dat een verhuizing met twee jonge kinderen al druk genoeg is. Ook zouden we alsnog een verhuislift nodig hebben, omdat niet al onze meubels via de trap naar beneden kunnen.

Wat kost zelf verhuizen?

Om een goede keuze te kunnen maken, hebben we alle verwachte kosten op een rijtje gezet. De kosten voor eten en drinken hebben we ruim geschat om geen tegenvallers te hebben.

  • Verhuislift: ongeveer € 150,- per dag
  • Bus/vrachtwagen huren: € 50,- tot € 150,- per dag
  • Brandstof: € 50,-
  • Koffie(!) en andere dranken: € 20,-
  • Lunch voor de hulpkrachten: € 30,-
  • Verhuisdozen: 80 stuks à € 2 per stuk, totaal € 160,-
  • Opvulmateriaal: hiervoor verzamelen we veel kranten in de periode voor de verhuizing
  • Totaal: maximaal € 560,-

Eerlijk gezegd viel deze berekening hoger uit dan we vooraf verwacht hadden. Dit bewijst voor onszelf maar weer eens hoe belangrijk het is om vooraf een lijstje van te verwachten kosten op te stellen. Dan weet je over welk bedrag je praat en kun je hier voor sparen. Voor ons was de conclusie dat we wilden weten wat een verhuisbedrijf kost, zodat we een overweging tussen kosten en gemak kunnen maken.

Hoe kies je een verhuisbedrijf?

Je bent zuinig op je eigen spullen, dus dat verwacht je ook van een verhuisbedrijf. Maar hoe weet je of een bedrijf aan die verwachting gaat voldoen. Voor ons was daarmee al duidelijk dat we niet per se met de goedkoopste verhuizer in zee wilden gaan. We wilden in ieder geval een verhuizer vinden die aangesloten is bij de organisatie voor Erkende Verhuizers. Daarmee weet je dat je spullen altijd goed verzekerd zijn en je kan terugvallen op deze organisatie als je er in het ergste geval met het bedrijf niet uit komt. Voor zoiets groots als een verhuizing, vinden wij dat toch een fijn gevoel.

Offertes aanvragen

Via google zijn we op een aantal verhuisbedrijven in de directe omgeving gekomen. Aangezien we in de Randstad wonen, zijn er genoeg erkende verhuizers te vinden. Daarnaast vinden we het onzinnig om voor misschien een paar tientjes minder een bedrijf van ver weg te laten komen. Dat is toch een extra belasting op het milieu die niet echt nodig is. We hebben drie offertes laten uitbrengen. Bij één bedrijf moesten we online alles doorgeven en kregen we op basis daarvan een prijs. De andere twee bedrijven wilden graag thuis langskomen voor een inventarisatie.

Het thuis langskomen gaf ons extra vertrouwen. Je krijgt namelijk extra toelichting over het hele proces en wij konden vragen stellen en wensen doorgeven. Samen met de verhuizer maak je een rondje door het huis en op basis daarvan wordt een offerte opgesteld. Hierdoor voorkom je onduidelijkheden door interpretatieverschillen.

Onze keuze voor een verhuizer

Voor ons was al snel duidelijk dat de keuze zou vallen op een van de bedrijven die thuis is langs geweest. Wat ons daarbij wel nog opviel is dat in de offerte het verschil tussen alleen grote meubelstukken en ook alle dozen verhuizen niet heel groot was. Bij het eerste bedrijf scheelde dat ongeveer € 250,- op een totaal van ongeveer € 1.300,-. Samen met het (de)monteren van bedden en een aantal kasten kwam er bij Verhuizer 1 een offerte van net geen € 1.500,- uit. Dit is inclusief 85 verhuisdozen, stickers en inpakmateriaal.

Verhuizer 2 kwam een ruime week later langs. Na een uitgebreide ronde door het huis kwamen zij op een offerte van ruim boven de € 2.200,- uit. Wat betreft services waren beide bedrijven vergelijkbaar. Wel werd er minder met ons mee gedacht dan bij het eerste bedrijf. Het zal je dus niet verbazen dat onze keuze is gevallen op Verhuizer 1!

Dit betekent wel dat we € 1.000,- meer kwijt zijn dan als we het zelf zouden doen, maar het scheelt veel stress en drukte die we anders wel zouden hebben. En die rust is ons veel waard!

Hoe denk jij hierover?