Categorieën
Sparen

Waarom is sparen belangrijk? 7 redenen om te sparen

Op dit blog hebben we het vaak over sparen en dan het liefst ook zo veel mogelijk. Maar waarom vinden we dit zo belangrijk? Want geld op je spaarrekening levert toch niets meer op? Als je ziet dat er al banken zijn die 0,0% rente geven, heb je daar een goed punt. Maar de rente is niet de reden dat wij graag zo veel mogelijk sparen. Nieuwsgierig waarom wel? Lees dan snel onze 7 redenen waarom sparen belangrijk is.

Te weinig spaargeld

Afgelopen week schrokken wij lichtelijk van een nieuwsbericht. Volgens onderzoek door De Nederlandsche Bank heeft 1 op de 7 Nederlanders namelijk praktisch geen spaargeld. Bij financiële tegenslag zouden zij moeite hebben om € 2000 bij elkaar te krijgen. De helft van deze groep zou niet eens € 500 paraat hebben. Dit betekent dat deze groep mensen een schuld opbouwt indien ze acuut geld nodig hebben.

Nu hebben wij ook niet altijd veel gespaard en zijn er absoluut momenten geweest dat wij minder dan € 2000 op onze spaarrekening hadden staan. Maar dat je geld moet lenen om bijvoorbeeld een wasmachine te kopen, dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Er zijn echter meer redenen om gewoon lekker door te gaan met sparen.

1: Spaargeld geeft meer rust en minder stress

Onderzoek toonde al meerdere keren aan dat financiële zorgen veel stress veroorzaakt. Bij mensen met langdurige geldnood is geconstateerd dat zij slechtere beslissingen nemen door de mentale last die zij ervaren. Door de constante zorgen over geld is er minder aandacht voor het grote geheel en de lange termijn, maar wordt meer ‘bij de dag’ geleefd. Daarnaast is ook bewezen dat je IQ tot wel 13 punten kan dalen als je gebukt gaat onder financiële zorgen.

Het leven met twee jonge kinderen en drukke carrières is al stressvol genoeg, daar hoeven geldzorgen wat ons betreft niet bij te komen. Wij geloven absoluut in de uitkomsten van het onderzoek. Sinds wij een flinke spaarbuffer aanhouden, liggen we er niet meer wakker van dat de wasmachine of de auto wel eens stuk zou kunnen gaan. Als het gebeurt is het natuurlijk nog steeds vervelend en balen we daar even flink van. We weten echter wel dat we voldoende geld achter de hand hebben om snel een reparatie of vervanging te kunnen regelen.

2: Geld lenen is duur!

Uiteraard kun je een nieuwe wasmachine meestal ook in termijnen betalen. Maar de rentes die hier voor gerekend worden zijn behoorlijk hoog! Los van de stress, bespaar je dus ook simpelweg geld als je dit direct van je spaargeld kunt betalen. Uiteraard geldt dit ook voor doorlopende kredieten en leningen via de bank. De rentes voor hypotheken en spaarrekeningen mogen dan laag zijn, maar op korte termijn geld lenen van een bank is nog steeds serieus duur. Om over rood staan op je betaalrekening maar niet te beginnen, want die rente loopt zomaar op tot meer dan 10%.

3: Sparen voor grote uitgaven

Heb je grote uitgaven gepland? Bijvoorbeeld een nieuwe telefoon, wasmachine of televisie? Of denk je bij een grote uitgave eerder aan een huis, nieuwe auto of keuken? Dan heb je dit geld misschien niet direct liggen. Als je weet dat dit soort grote uitgaven er aan komen, kun je hier naar toe sparen. In de voorafgaande maanden kun je steeds geld opzij zetten, zodat je niet hoeft te lenen als het zover is.

4: Sparen voor je dromen

Dromen, we hebben ze allemaal. Voor de één is dat een klassieke cabrio kopen of een uitbouw aan het huis. Voor de ander kan dat een luxe vakantie of verre reis zijn. Sparen voor dingen die stuk kunnen gaan is natuurlijk helemaal niet zo leuk, maar sparen voor een droom is een prachtige motivatie. En hoe leuker het doel, hoe makkelijker het is om het sparen langere tijd vol te houden. En als je er niet voor spaart, zal je droom waarschijnlijk ook niet snel haalbaar worden. De kans dat je de loterij wint is namelijk niet zo heel erg groot.

5: Sparen voor de onbekende toekomst

We hebben al een paar keer aangegeven dat het goed is om een buffer aan te houden voor zaken die vervangen moeten worden. Maar los daarvan is het niet verstandig om iedere maand al je geld uit te geven. Het Nibud adviseert om minimaal 10% van het maandelijkse netto inkomen te sparen. Daarmee bereid je jezelf voor op onverwachte kosten. Als je net als wij kinderen hebt, is het wellicht slim om nu al geld opzij te zetten voor scholen en opleidingen. Dat gaat namelijk aardig in de papieren lopen, dus het kan fijn zijn om hier alvast een potje voor op te bouwen. Wij hebben hiervoor een aparte spaarrekening geopend waarin we regelmatig geld wegzetten.

6: Geen geld lenen van familie en vrienden

Wij hebben graag zelf de controle over ons leven en willen daarbij liefst zo min mogelijk vast zitten aan langlopende financiële verplichtingen. Het komt natuurlijk heel vaak voor dat er binnen families geld wordt geleend, maar wij doen dit liever niet meer. Het is niet dat we er ooit onenigheid over hebben gehad, maar we willen gewoon voorkomen dat geld ooit tussen ons en onze directe familie komt te staan. En mocht het toch nodig zijn, zorg dan in ieder geval dat er duidelijke afspraken op papier staan. Daarmee voorkom je verkeerde verwachtingen en miscommunicatie.

7: Sparen voor keuzevrijheid

Een belangrijk doel voor onze spaarbuffer is zes keer de maandelijkse uitgaven. We hebben het allebei al eens meegemaakt dat we onze baan kwijtraakten door reorganisatie of faillissement. In beide gevallen hadden we snel weer ander werk, maar we waren wel blij dat we een goede spaarbuffer hadden. Door die buffer hoefden we ons niet direct zorgen te maken over het kunnen betalen van de vaste lasten en was er meer rust om op de juiste vacatures te kunnen reageren.

Een ander scenario is een verstoorde werkrelatie. In dat geval willen we allebei niet het gevoel hebben vast te zitten in een baan. Een flinke buffer zorgt ervoor dat je in het ergste geval zelf ontslag kunt nemen, zonder al een andere baan te hebben. Beter inleveren op de spaarbuffer, dan diep ongelukkig in je werk vastzitten. We gaan er niet van uit dat het nodig is, maar het is een fijn gevoel om te weten dat het kan.

Ons ultieme doel? Streven naar financiële onafhankelijkheid. Misschien komen we daar nooit, maar onderweg er naartoe worden we financieel een stuk weerbaarder. Dat alleen al is voor ons een goede motivatie.

Waarom is sparen belangrijk voor jou?

Zoals gezegd mikken wij op een buffer van zes keer de maandelijkse uitgaven, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wat zijn jouw redenen om een grotere of kleinere buffer aan te houden? Waarom vind jij sparen belangrijk? Of juist helemaal niet? We zijn erg benieuwd en hopen hier weer van te leren en geïnspireerd te raken!

Op zoek naar meer spaartips? Bekijk dan ook de volgende artikelen:


Foto door Micheile Henderson op Unsplash

Hoe denk jij hierover?