Categorieën
Sparen

10 spaartips om snel en simpel meer te sparen

Neem je je iedere maand weer voor om genoeg te sparen? Maar is aan het einde van de maand het geld toch weer op? Wil je hier eenvoudig verandering in brengen? Lees dan snel de spaartips die wij zelf ook dagelijks toepassen.

Sparen is moeilijk!

Sparen lijkt makkelijk, maar is eigenlijk best moeilijk. Het lijkt soms op de goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. In de sportschool is het in januari drukker dan ooit, maar in februari is een groot deel van de enthousiastelingen alweer afgehaakt. Met sparen werkt het eigenlijk net zo. Je spaart een paar maanden een mooi bedrag, maar dan moet de auto naar de garage, gaat de wasmachine stuk of heb je een nieuwe telefoon nodig. Een paar van zulke gevallen en de moed zakt je alweer in de schoenen. En dan, je wil toch ook gewoon lekker kunnen leven? Met de volgende spaartips zul je meer sparen, zonder (veel) in te hoeven leveren op je comfort.

Tips om te sparen

  1. Stel een realistisch spaardoel. Er is bijna niets dat meer demotiveert dan een doel dat je niet haalt. Dat voelt als falen en daar zijn wij mensen gewoonweg niet goed in. Begin dus met een doel dat je redelijk eenvoudig iedere maand kunt halen. Is dat voor jou bijvoorbeeld €100 per maand? Dan is dat al hartstikke goed, als je maar zorgt dat je het iedere maand opzij zet. Ga dus geen doel van €500 stellen, als je nu al weet dat het moeilijk gaat worden om dit een heel jaar vol te houden.
  2. Maak het visueel. Dit kan bijvoorbeeld een spaarkalender zijn, waarop je iedere maand een vakje wegstreept of inkleurt. In ons geval is het een excel-bestand waarin wij ons maandelijkse spaarbedrag bijhouden. Het motiveert ons om een stijgende lijn in ons totale spaarsaldo te houden.
  3. Geef een extraatje niet direct uit. Een financiële meevaller, of een bonus gekregen van je werkgever? Het is verleidelijk dit geld direct uit te geven aan iets voor jezelf. Slimmer is het om dit direct op je spaarrekening te zetten. Dan kun je dit extraatje misschien later op een betere manier uitgeven. Je geeft jezelf namelijk de tijd om iets langer na te denken over de uitgave, waardoor je zeker weet dat het een goede keuze is.
  4. Krijg inzicht in je vaste lasten. Door te kijken welke vaste lasten je hebt, kun je ook inzicht krijgen in waar je geld eigenlijk heen gaat. Heb je bijvoorbeeld nog een abonnement voor een sportschool waar je nooit meer komt? Die kun je dan direct opzeggen. Veel mensen hebben doorlopende abonnementen waar ze geen gebruik meer van maken. Dit is natuurlijk zonde van je geld, want dit kun je net zo makkelijk sparen.
  5. Bespaar op je vaste lasten. Zit je al meerdere jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je overstapt. Je krijgt als nieuwe klant namelijk mooie kortingen op je contract. Wij stappen ieder jaar over naar een andere leverancier via een prijsvergelijker. We hebben nog nooit problemen gehad met overstappen, maar besparen wel honderden euro’s. De stroom en gas zijn hetzelfde, dus waarom zou je er meer voor betalen dan nodig? Ook verzekeringen kun je via een vergelijkingswebsite tegen het licht houden. Wil je meer tips? Lees dan ook dit artikel over besparen op vaste lasten.
  6. Zet zoveel mogelijk op je spaarrekening. Laat geld niet onnodig op je betaalrekening staan. Ongemerkt zal je dit geld namelijk toch gaan uitgeven. Wij houden zelf een een standaard bedrag aan op de betaalrekeningen na ieder salarismoment. We weten dat we daar alle vaste lasten en boodschappen van kunnen betalen. Ondanks dat de rente nu heel laag is, krijg je dan over je spaargeld toch nog een beetje rendement. Belangrijkste is echter dat je voor jezelf een psychologische drempel opwerpt om geld niet al te makkelijk weer uit te geven.
  7. Kies voor een spaarrekening met hogere rente. Toegegeven, de rente is nergens meer hoog, maar met speciale internet spaarrekeningen kun je toch nog een beetje meer krijgen dan bij de grote banken. Mooie bijkomstigheid is dat je minder snel geld terugboekt naar je betaalrekening dan bij je eigen bank, waardoor je langer nadenkt over grotere uitgaven. Wij hebben bijvoorbeeld een extra spaarrekening bij Nationale Nederlanden. Kies wel altijd een bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, dan is je spaargeld in ieder geval veilig.
  8. Vergelijk prijzen. Wil je iets kopen, bijvoorbeeld een nieuwe televisie? Dan loont het om prijzen te vergelijken. Andere winkels kunnen soms flink goedkoper zijn, waardoor je ook bij de winkel van jouw voorkeur vaak een lagere prijs kunt bedingen. En lukt een lagere prijs niet? Dan kun je in veel gevallen wel nog extra accessoires onderhandelen.
  9. Let op aanbiedingen. Dit lijkt een open deur, maar kan je echt veel opleveren. Bier kopen we bijvoorbeeld altijd in de aanbieding en niet pas als het op is. Hetzelfde geldt voor verzorgingsproducten. Van shampoo zijn bijvoorbeeld regelmatig goede acties met 1+1 of 2+2 gratis. Dat zijn de momenten dat wij groter inslaan, waardoor we dit soort vaste producten eigenlijk nooit voor de volle prijs kopen. Wil je meer tips om te besparen op boodschappen? Lees dan ook onze slimme bespaartips voor boodschappen.
  10. Hou het leuk! Sparen is leuk (vinden wij in ieder geval), maar zorg dat het geen obsessie wordt. Ga jezelf geen leuke dingen ontzeggen om meer te kunnen sparen. Dan wordt sparen namelijk een vervelend iets en dat is slecht voor de motivatie. Ga je bijvoorbeeld graag lekker uit eten? Blijf dat dan vooral ook doen! Met de bovenstaande spaartips kun je namelijk al heel eenvoudig meer sparen zonder dat je hoeft in te leveren op de leuke dingen in jouw leven.

Foto door Christian Dubovan op Unsplash

Hoe denk jij hierover?