Categorieën
Sparen

Salarisverhoging gekregen? Beloon jezelf!

Het is weer januari en veel bedrijven gebruiken de maanden december en januari om het afgelopen jaar te evalueren en werknemers op hun werkprestaties te beoordelen. Bij een goede beoordeling volgt vaak een salarisverhoging. Ook bij mij was dit weer het geval. Een leuke verhoging als beloning voor een productief en winstgevend jaar. Maar wat gaan we met dat extra geld doen? Welke mooie wensen gaan we ermee vervullen?

Waar blijft het geld toch?

Ken je dat gevoel? Dat je maandelijks meer geld krijgt, maar het aan het eind van de maand toch gewoon op is? Je bent niet de enige. Bij veel mensen blijft er na een salarisverhoging aan het eind van de maand niet ineens extra geld over. Dat heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is wel dat we vaak ongemerkt duurder gaan leven. Denk maar eens terug naar het begin van je carrière. Je verdiende waarschijnlijk een stuk minder dan nu, maar je zat (hopelijk) niet in armoede. Bij ons geldt dat ook, het inkomen is in 10 jaar meer dan verdubbeld, maar het is niet dat we al dat extra geld nu over hebben. Maar waar blijft het dan?

Op zich is het niet raar dat je niet alle extra inkomsten overhoudt, want naarmate je ouder wordt ga je anders leven. Je koopt een (duurder) huis, er komen misschien kinderen, je koopt een duurdere auto, je koopt duurdere meubels, gaat een keer extra op vakantie, gaat wat vaker uit eten. Met andere woorden, je leven wordt ook gewoon een stuk duurder. Ook in kleinere dingen gaan huishoudens vaak (ongemerkt) meer uitgeven als er meer geld binnenkomt. In Amerika noemen ze dit verschijnsel ‘lifestyle creep‘. Als je meer wilt sparen, is het belangrijk om je bewust te zijn van dit fenomeen en het zoveel mogelijk te voorkomen.

Dingen die je kunt doen met je salarisverhoging

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om meer geld over te houden van je salarisverhoging. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Tip 1: Wacht je eerste salarisstrook af.

Je hebt een mooie verhoging gekregen, gefeliciteerd! Maar bedenk je wel dat dit bedrag bruto is. Netto blijft er helaas een stuk minder van over. Hoeveel er precies extra binnenkomt? Dat zie je op de eerste salarisstrook waarop je hogere salaris vermeld staat. Geef die verhoging dus nog niet direct uit, maar wacht even af. Als je weet hoeveel je daadwerkelijk extra op je rekening krijgt, kun je ook bepalen welke slimme dingen je met dat extra geld gaat doen.

Tip 3: Vergeet de inflatie niet!

De laatste maanden schiet de inflatie omhoog. Alles wordt langzaam duurder: boodschappen, verzekeringen, maar ook energie. Vooral de hoge energieprijzen stuwen de inflatie de laatste maanden omhoog. Verwacht je een toename in kosten? Dan doe je er goed aan de extra inkomsten daarvoor te reserveren.

Tip 3: Spaar een deel van je salarisverhoging

Beloon jezelf met een hoger spaarbedrag. Verhoog dus je maandelijkse inleg in je spaarrekening. Spaar je nog niet maandelijks een vast bedrag en heb je geen spaarpot voor noodgevallen opgebouwd? Start er dan nu mee, want er zijn genoeg redenen om een goede buffer op te bouwen.

Tip 4: Beleg een deel van je salarisverhoging

Heb je al een goed gevulde spaarrekening? Dan kun je overwegen om te gaan beleggen. Als je al geld belegt, dan kun je een deel van je verhoging gebruiken om de inleg te verhogen. Wij hebben tot nu toe incidenteel geld ingelegd op onze beleggingsrekening, maar gaan dit jaar een vaste maandelijkse storting doen vanuit een deel van mijn extra salaris. Zo wordt dat extra geld in de toekomst hopelijk alleen maar meer waard.

Tip 5: Verwen jezelf een keer

Je krijgt vanaf nu iedere maand extra salaris overgemaakt naar je rekening. Je hebt hier waarschijnlijk hard voor gewerkt, dus mag je jezelf ook echt wel even verwennen. Spreek met je zelf af dat je bijvoorbeeld de eerste twee of drie maanden gebruikt om iets leuks voor jezelf te kopen of te doen. Koop iets waar je blij van wordt, of ga een keer lekker uit eten. Je krijgt daar waarschijnlijk een goed gevoel van en kunt daarna starten met de meer serieuze doelen voor je geld.

Tip 6: Los schulden af

Ik noem deze als laatst, maar eigenlijk zou dit een eerste stap moeten zijn. Heb je schulden met een hoge rente? Zorg dan dat je die zo snel mogelijk aflost. Creditcardschulden, rood staan op je betaalrekening, een persoonlijk krediet, al deze dingen kosten je bakken met geld zolang ze niet afbetaald zijn. Werk die schulden zo snel mogelijk weg, en je houdt daarna alleen maar meer geld over om mooie dingen mee te doen.

Conclusie

Er zijn een hoop goede dingen die je met je extra salaris kunt doen. Wat je kiest is natuurlijk erg persoonlijk en afhankelijk van hoe groot de inkomensstijging is. Er is geen goed of fout, dus doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. Maar vooral, denk goed na over je uitgaven en ga niet automatisch duurder leven. En wie weet, misschien kun je dan toch ooit eerder stoppen met werken?

Hoe denk jij hierover?