Categorieën
Hypotheek

Wij gaan een nieuw huis kopen!

Wij gaan dus minder sparen in 2020. Ja, je leest het goed. Het klinkt nogal tegenstrijdig als je het doel van deze website ziet, maar komend jaar gaan wij verhuizen! Na flink wat tijd op Funda, meerdere bezichtigingen (ik denk wel een stuk of 10) en zelfs meerdere keren (over)bieden is het eindelijk gelukt. We gaan een nieuw huis kopen! En we vertellen je ook wat ons dat gaat kosten en welke overwegingen we daarbij gemaakt hebben.

Waarom verhuizen?

Eerder schreven we al dat ons huis een bovenwoning uit circa 1920 is. Aan ruimte geen gebrek, aangezien we 2 verdiepingen en 110 m² tot onze beschikking hebben. Goed, de kleinste slaapkamer is aan de kleine kant, maar ook dat zou de komende jaren nog geen probleem zijn. Wat we dan wel echt missen? Een tuin. En die klus je er niet even bij op de tweede verdieping.

We gaan verhuizen naar een hoekwoning met iets meer ruimte (totaal 118 m²), maar vooral met een mooie tuin aan de achterkant. Ook is het huis een stuk nieuwer, namelijk uit de jaren 90. We hebben dit huis uitgezocht met idee hier de komende 25 tot 30 jaar goed te kunnen wonen. Verhuizen kost een hoop geld, dus dat doe je liever niet te vaak.

Wat kost verhuizen?

Wij betalen voor ons nieuwe huis € 320.000, maar daarmee houden de kosten helaas nog niet op. Je hebt nog zaken als overdrachtsbelasting, notaris, hypotheekadviseur, taxatie en natuurlijk de verkoopkosten van onze huidige woning. Met alle bijkomende kosten komt ons nieuwe huis toch nog ruim boven de € 330.000 uit.

Daarnaast willen we het nieuwe huis voorzien van een frisse laag verf aan de binnenkant, nieuwe vloeren, gordijnen en misschien ook wel vloerverwarming. De komende tijd zullen we je regelmatig een update geven over alle bijkomende kosten.

Nieuwe hypotheek

Die nieuwe hypotheek is wel even slikken. Die gaat van € 151.580 naar € 285.000. Dat is dus een flinke stijging in maandlasten en een flinke hap uit ons maandelijkse spaarbudget. Wel gaan we van 4,7% rente nu naar een rente rond de 2%. Daarnaast zal de nieuwe hypotheek een langere rentevaste periode hebben, waardoor we niet voor verassingen komen te staan. Onze huidige hypotheek bestaat uit een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij. Deze worden beide omgezet naar een deel annuïtair met een looptijd van 20 jaar. De rest van de hypotheek wordt ook annuïtair maar met een looptijd van 30 jaar.

Tips voor een nieuw huis kopen

De huizenmarkt is behoorlijk oververhit, zeker in de randstad. Het heeft ons nogal wat moeite gekocht om een mooi en geschikt huis te vinden. En onze eisen waren niet eens zo streng:

  • in de buurt van onze huidige woonplaats
  • meer dan 100 m² woonoppervlakte
  • een tuin
  • 4 slaapkamers (3 slaapkamers en een kantoor)
  • Geschikt om 25 tot 30 jaar in te wonen
  • maximaal € 325.000

Het probleem was alleen dat wij niet de enige zijn die naar zo’n soort huis zoeken. Er is in onze regio veel meer vraag dan aanbod en dan heb je dus al snel te maken met een open-huis-moment, waarna iedereen flink gaat overbieden. We moeten toegeven, het heeft ons af en toe behoorlijk wat moeite gekost om hier niet in mee te gaan.

Bepaal je budget voor een nieuw huis

En ga hier niet overheen.

Ga als eerste in gesprek met een hypotheekadviseur. Het eerste gesprek is meestal gratis en zo’n adviseur kan je een goed beeld geven van de financiële mogelijkheden voor een (volgend) huis.

Naast de maximale koopsom die je hebt op basis van inkomen en eventuele overwaarde van je huidige woning, moet je ook goed nadenken over wat je maximaal zou willen betalen per maand. Het is fijn om te weten dat je een huis van 5 ton zou kunnen financieren, maar bedenk je wel dat je met een rente van 1,65% alsnog ruim € 1.750 bruto per maand gaat betalen aan de bank. Wil je dat wel? En is dat ook over 10 jaar nog realistisch?

Als je genoegen kunt nemen met een goedkoper huis, hou je meer budget over om te sparen en leuke dingen te doen. Uiteraard is dit een heel persoonlijke overweging, maar het is goed om hier vooraf een goed beeld van te vormen. Zeker als je samen een huis gaat kopen is het belangrijk hier op één lijn te zitten.

Laat je niet gek maken door makelaars

Het zijn gouden tijden voor verkoopmakelaars. Voor iedere courante woning zijn er binnen no-time meerdere bezichtigingen gepland en huizen gaan boven de vraagprijs weg. Onderhandelen is er in de Randstad vaak al niet eens meer bij. Je kunt één keer een bod uitbrengen en dan is het afwachten of dat voldoende is geweest.

Als je net een bezichtiging hebt gehad in je droomhuis, is het lastig om niet direct een hoog bod uit te brengen. Zeker als je al een paar keer net mis hebt gegrepen. Houd hierbij alleen wel je vooraf bepaalde budget in de gaten. Emoties kunnen hoog oplopen in een dergelijk proces, maar je neemt hier wel een flinke financiële beslissing. Een beslissing waar je de komende jaren aan vast zit.

Ook wij vonden dit moeilijk en hebben een paar keer toch een bod uitgebracht dat een klein stukje boven ons maximale budget uit kwam. Achteraf ben ik blij dat we die keren (flink) overboden zijn, want dan hadden we toch een stuk hogere maandlasten gekregen dan nu het geval is.

Denk aan de toekomst en wees niet te kritisch

Hoe lang wil je in je nieuwe huis gaan wonen? 10 jaar? 20 jaar? Of misschien wel langer? Dit is belangrijk om in het achterhoofd te houden als je zoekt naar een nieuwe woning. Wij willen 25 tot 30 jaar in ons nieuwe huis blijven wonen en hebben dus minder eisen gesteld aan de afwerking binnen. We hebben namelijk genoeg tijd om alles naar ons zin te maken en hier ook naartoe te sparen. Dat dit betekent dat we de komende 5 jaar tegen een minder mooie keuken en badkamer aan kijken, dat is dan maar zo. Alles is netjes en functioneert, dus het kan nog prima even mee totdat we weer een goed spaarpotje hebben opgebouwd.

Ben je echter van plan om minder dan 10 jaar in je nieuwe huis te gaan blijven? Dan kan het zijn dat je hogere eisen stelt aan de afwerking binnen. In die relatief kortere periode heb je wellicht geen zin om bijvoorbeeld keuken en badkamer compleet te gaan verbouwen. Dat zijn investeringen die je in de verkoop misschien niet meer terugziet.

Een ander interessant punt is duurzaamheid. Niemand kan voorspellen hoe de overheid dit de komende tientallen jaren aan gaat pakken, maar de kans is groot dat we allemaal van het gas af gaan en dat vervuilende energie steeds zwaarder belast zal worden. Wil je ergens langere tijd gaan wonen, dan kun je overwegen een huis te kopen met minimaal energielabel C. Het isoleren van een karakteristiek jaren ’30 huis met energielabel G kan je namelijk een hoop geld gaan kosten. Met een beter geïsoleerd huis kun je dat budget juist gebruiken voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

Wij hebben zin in de verhuizing!

Wij kunnen niet wachten op de verhuizing en zouden het liefst morgen nog in ons nieuwe huis zitten. Voordat het zover is zullen we echter nog veel moeten regelen. Op dit moment zitten we midden in de aanvraag van onze hypotheek. Ook zijn we druk bezig om onze huidige woning klaar te maken voor de verkoop. De komende tijd zullen we zoveel mogelijk delen over dit belangrijke stukje van ons leven en hoe we dit op een financieel zinnige manier benaderen.

Heb je zelf nog goede tips of opmerkingen? Deel het dan in een reactie hieronder. Wij zijn heel benieuwd hoe jullie dit aanpakken.


Foto door Tom Thain op Unsplash.

Hoe denk jij hierover?