Categorieën
Besparen

Inflatie op boodschappen

De inflatie ging in maart naar bijna 12%. De stijgende energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de hoge inflatie. De hoge energieprijzen hebben niet alleen invloed op de energierekening en de prijs aan de pomp, maar werken door in alle productieketens. Want ook de energiekosten van boeren en fabrieken stijgen. En vervolgens gaat het met vrachtwagens overal naartoe, eerst naar een distributiecentrum, daarna naar de supermarkten. En wie betaalt uiteindelijk de hogere kosten voor de fabrikanten van levensmiddelen en de grootgrutters? Juist, wij!

Om die reden zijn de prijzen in de supermarkt al een paar maanden aan het stijgen, steeds met een paar centen. Zien we dat nu ook al aan onze totale boodschappen uitgaven? Dat heb ik eens uitgezocht.

Verandering in ons koopgedrag

Allereerst moet ik jullie inzage geven in ons boodschappengedrag. We deden lange tijd wekelijks (op zaterdag) onze boodschappen voor de hele aankomende week bij Jumbo. Om de week kwam er nog wat spul voor de voorraadkast via Picnic (want dan hoeven we niet te sjouwen met zware pakken en flessen).

Nu kost een rondje supermarkt zomaar een uur op zaterdagochtend, tijd die ik liever aan iets anders besteed. Ook gaat de kwaliteit van de producten bij Picnic in onze ogen achteruit en waren er steeds vaker leveringsproblemen. De gratis bezorging is prettig, maar het was wel duidelijk dat producten langzaam duurder worden gemaakt om dit bedrijfsmodel winstgevend te kunnen maken.

Dus zijn we ons gaan verdiepen in de supermarkten die (naast Picnic) op ons adres boodschappen bezorgen: Jumbo, Hoogvliet en Albert Heijn. Met een gratis proefmaand zijn we begonnen aan de bezorgbundel van AH. Nu komt Albert Heijn iedere zaterdagochtend alle boodschappen bezorgen terwijl ik mijn tijd kan besteden aan vrouw en kinderen.

Een half jaar boodschappen

Maar goed, de kosten dus. Ik heb alle transacties van de afgelopen 6 maanden bij elkaar geraapt (want alles wordt gepind) en is er toch een stijgende lijn in de uitgaven te zien.

Om een eerlijk beeld te krijgen heb ik alle supermarkten en drogisterijen bij elkaar opgeteld. Want shampoo kopen we vaak bij de drogist, maar soms ook bij de supermarkt. Het ligt er maar net aan waar een goede aanbieding te vinden is.

image

In maart zijn we gestart met de AH bezorging en daarnaast zijn we gestart met koopzegels. Dat is totaal 29,50, waardoor de werkelijke kosten ongeveer gelijk zijn aan februari.

Al met al zit er dus weinig verschil in de maanden. Alleen januari springt er positief uit. In die maand hebben we blijkbaar weinig voorraad gekocht, want we hebben niet anders gegeten.

Zien we dus hoge inflatie op de boodschappen? Het antwoord is: nog niet. Maar de komende maanden blijf ik het in de gaten houden om te zien wat er gebeurt. Ondertussen blijven we gewoon lekker besparen op boodschappen en gaan we door met online bestellen bij Albert Heijn.

Zijn jouw boodschappen al duurder geworden?

Hoe denk jij hierover?