Categorieën
Financiële onafhankelijkheid

Is een vakantiehuis een goede belegging?

Voor het eerst in lange tijd had ik overdag de televisie aangezet. Op een van de commerciële zenders kwam een televisieprogramma over vakantiehuizen voorbij. In dit programma werd gedaan alsof het investeren in een tweede huis of een chalet een no-brainer is, een ouderwetse win-winsituatie. Je hebt namelijk altijd een plek om vakantie te vieren en als je dat niet zelf doet, kun je de boel verhuren en wordt je slapend rijk.

Klinkt goed! Maar is dat wel echt zo? Ik denk daar eigenlijk heel anders over. Wil je weten waarom ik beleggen in een vakantiehuis of chalet een heel slecht idee vind? Lees dan snel verder.

Categorieën
Financiële onafhankelijkheid

Beginnen met beleggen! Maar hoe?

De kogel is door de kerk, we willen een start maken met beleggen. Nog niet met grote bedragen, maar gewoon om alvast gevoel te krijgen bij het beleggen zelf. Maar als je wil beginnen met beleggen, wat is dan de juiste aanpak? Om daar achter te komen gaan we op onderzoek uit en delen we onze bevindingen hier.

Waarom beleggen?

Zoals we eerder al schreven, streven we naar een vorm van financieel onafhankelijk worden. Daar schreven we ook dat rendement op je vermogen een belangrijk onderdeel van de haalbaarheid is. Zonder (voldoende) rendement wordt je vermogen langzaam weggegeten door de inflatie. En we weten allemaal dat je voor rendement (rente) niet meer met een gewone spaarrekening hoeft aan te komen. Niet dat sparen niet goed is, een gezonde buffer is juist heel belangrijk, maar dat geld wordt in de huidige situatie gewoon steeds minder waard. En dat allemaal door inflatie.

Je kunt natuurlijk op verschillende manieren investeren, maar beleggen is een vorm waarin je ook met kleine bedragen kunt beginnen. Vastgoed verhuren is ook een populaire investering, maar vereist een flink startkapitaal. Daarmee is het niet voor iedereen weggelegd.

Ok, beleggen dus. En nu? Wat moeten we nu doen?

Categorieën
Financiële onafhankelijkheid

Eerder stoppen met werken: hoeveel geld heb je nodig?

Steeds meer mensen denken na over eerder stoppen met werken, wij zijn daar echt niet de enigen in. En het feit dat jij dit leest, betekent dat jij er ook interesse in hebt. Vooral de jongere generaties lijken zich te willen onttrekken aan de ‘ratrace’ naar meer, groter, duurder, beter, enzovoorts.

Vroeger werkte je gewoon keihard tot aan je pensioen, maar dat beeld begint steeds meer te vervagen. Het aantal parttimers is groter dan ooit, niemand kijkt je raar aan als je zegt dat je 32 of 36 uur per week werkt in plaats van de standaard 40. Sterker nog, vaak wordt er met enige jaloezie gereageerd! Mr. Meervoorjezelf werkt al heel wat jaren 36 uur per week, wat resulteert in om de week een dag vrij. Ook bij de nieuwe baan was dit weer een eis.

Consuminderen is ook een term die steeds vaker valt. Veelal in combinatie met aandacht voor onze leefomgeving en financiële vrijheid. Maar echt eerder stoppen met werken, dus niet zomaar een jaartje, maar bijvoorbeeld 10 jaar eerder. Hoeveel geld heb je dan nodig? In deze post laten we je zien hoe je dit zelf eenvoudig kunt berekenen.

Categorieën
Financiële onafhankelijkheid

Financieel onafhankelijk worden, hoe doe ik dat?

Dat is de grote vraag die ons de laatste tijd bezighoudt. We hebben namelijk een nieuwe doel voor ogen. Niet voor morgen, niet voor over een jaar, maar voor over pakweg 25 jaar. We willen de mogelijkheid hebben om eerder te kunnen stoppen met werken. En daarvoor hebben we een spaarpot nodig, een flink grote spaarpot. Financieel onafhankelijk worden dus.

Ok, even een stap terug. Wat betekent financiële onafhankelijkheid eigenlijk? Dat is een goede vraag. En het antwoord kan per persoon verschillen. Voor ons betekent financieel onafhankelijk worden dat we op een gegeven moment niet meer moeten werken om in ons onderhoud te blijven voorzien. Als we ons werk dan nog leuk vinden, prima. Maar zo niet, dan hebben we de keuze om te stoppen. Dat is nu onze droom, ons doel.

Waarom niet nu lekker leven?

Ons doel komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Van dichtbij maken we een situatie mee waar de man nu met pensioen is. Vanwege zijn medische situatie zou zijn vrouw graag ook willen stoppen met werken, maar dat is helaas financieel niet haalbaar. Zij zal nog een aantal jaren moeten volmaken voordat ze haar man volledig kan ondersteunen. Dit doet wat met je, zeker als het je eigen ouders betreft.