Categorieën
Besparen

Een nieuwe telefoon kopen?

Ik heb de kriebels. Nieuwe telefoonkriebels om precies te zijn. Mijn huidige telefoon is ruim 2 jaar oud (27 maanden om precies te zijn) en begint ouderdomsverschijnselen te vertonen. Apps reageren niet altijd meer zo snel als eerst en de accu gaat merkbaar minder lang mee. En dus begint het te kriebelen…

Ik bedenk wat ik graag zou willen zien in een nieuwe telefoon. Mijn huidige telefoon werkt niet stabiel met Android Auto, iets dat ik wel erg handig vind. Op het scherm in de auto gebruik maken van Google Maps en Spotify, ideaal! Ik heb ook nog nooit een iPhone gehad, misschien is dit het moment voor een overstap? Mijn auto ondersteunt ook Apple Carplay, misschien is dat wel stabieler dan Android Auto? En de iPad van mijn vrouw is ook een heel fijn apparaat. Toch maar even kijken wat dat kost tegenwoordig.

Op zoek naar de juiste iPhone

Ok, wat is er dan tegenwoordig aan iPhone toestellen? Ik hoef niet de nieuwste, dus de iPhone 13 modellen sla ik over. De iPhone SE is alweer uit 2020, dan is die vast ook niet meer zo vlot? Ok, de iPhone 12 dan? Ook uit 2020, maar wel de nieuwste (en dus snelste) op dat moment. De iPhone 12 mini lijkt me wat klein, de meerwaarde van de Pro te gering, dus ik ga voor de gewone iPhone 12. Hoeveel opslag dan? 64 GB? Ik heb nu 128 GB en wil er niet op achteruit gaan. Dus toch maar 128 GB.

Ok, ik ben er uit, mijn nieuwe telefoon wordt een zwarte iPhone 12 128GB! Yes!

Oh… Maar wacht eens even. Staat daar echt 799 euro op het scherm? 799 euro voor een telefoon? Een apparaat dat ik slechts gebruik om te bellen, mailen, surfen, (veel!) Spotify, wat foto’s kiekjes en af en toe een spelletje? Zoveel heb ik dus nog nooit voor een nieuwe telefoon betaald. En eigenlijk was ik dat nu ook niet van plan.

Toch eens kijken wat ik voor mijn huidige telefoon heb betaald. De factuur staat nog in mijn mailbox dus terugvinden is een makkie, lang leve de zoekfunctie van Gmail! Mijn Samsung Galaxy A50 met 128 GB opslag kocht ik in oktober 2019 voor slechts 266 euro bij MediaMarkt. Voor die tijd een uitermate goed midrange Android toestel met maar liefst 3 camera’s! Maar een midrange iPhone is dus maar liefst 533 euro duurder?! Of anders gezegd, 3 keer zo duur?

Ik denk toch dat ik nog even verder kijk dan die iPhone. Want ja, de accu gaat echt nog wel een dagje mee als ik ‘m niet veel gebruik. En tussendoor een keer extra opladen is ook niet zo’n probleem. En trage apps? Misschien een goede reden ze iets minder te gebruiken. Dat issue met het wegvallen van Android Auto is wel irritant als je de navigatie nodig hebt. Maar ach, sinds de pandemie zit ik toch al vrij weinig in de auto en ik heb altijd de onboard navigatie nog als backup.

Nu ik er zo over nadenk, ik gebruik mij Galaxy A50 nog wel even. Zodra ik echt twee keer dag moet gaan opladen, kijk ik wel weer verder. Maar waarschijnlijk niet meer maar Apple.

Besparen door te wachten

Als ik de aanschafprijs van mijn huidige telefoon (266 euro) deel door de leeftijd in maanden (27), kom ik op een bedrag van €9,85 per maand dat ik het toestel nu heb. Weet ik de gebruiksduur te rekken tot 2,5 jaar (30 maanden), dan zakt dat bedrag naar €8,87 per maand.

Laten we stellen dat de nieuwe iPhone misschien wel 3 jaar meegaat, dan wordt het 799 / 36 = €22,19 per maand. Oef, dat is toch wel een verschil. En ik bedenk me dat ik meer dan 20 euro per maand voor een mobiele telefoon simpelweg te veel vind. En als de accu (vaak het zwakste punt van een telefoon) de 3 jaar niet haalt? Dan wordt dat bedrag alleen maar hoger.

Mijn besluit staat vast. Die iPhone gaat het nu niet worden, en misschien ook wel nooit. En mijn huidige telefoon blijf ik gewoon nog even gebruiken. Zolang ik de levensduur daarvan weet te rekken, kost deze me per gebruiksmaand steeds minder. Daar kan een nieuwe telefoon nooit tegen op!

Stel jij ook wel eens aankopen uit op deze manier?

Hoe denk jij hierover?