Categorieën
Geld

Boodschappen update juli 2022 – Slaat de inflatie toe?

Eerder dit jaar keek ik kritisch naar onze bestedingen in de supermarkt. De inflatie leek nog niet heel hard toe te slaan. Maar in juli is alles ineens anders. Ten opzichte van juni gaven we maar liefst €200,- méér uit aan levensmiddelen! Dat is een stijging van 37% naar een totaal van €778,79! Slik…

2022 07 boodschappen update grafiek

Ook in de grafiek ziet de stijging er schrikbarend uit. Is de inflatie dan nu echt tot uiting gekomen in de dagelijkse boodschappen, of speelt er iets anders? Tijd om wat nauwkeuriger naar de transacties van juli te kijken.

Vakantie

Het eerste dat opvalt zijn een aantal transacties bij een Franse supermarkt. Oh ja, we waren natuurlijk op vakantie afgelopen maand. En daar hebben we niet heel erg op de aankopen gelet. Elke dag verse broodjes is wel iets duurder dan het bruine brood van de bakker dat we thuis in de vriezer bewaren. En een goede wijn en een koud biertje horen er (voor ons in ieder geval) ook bij in de vakantie. Inclusief lekkere hapjes was dit toch €105,76 in een week tijd. Goed, thuis hadden we ook moeten eten, maar dat was waarschijnlijk flink goedkoper geweest. Laten we zeggen dat we €50 meer hebben uitgegeven dan in een reguliere week thuis.

Drogist

Verder valt op dat we voor €69,37 aan verzorgingsproducten bij een drogisterij hebben ingeslagen. Blijkbaar waren er een aantal goede aanbiedingen. Die uitgaven hadden we in de maand ervoor niet, dus dat trekt de boel dan een beetje uit verhouding.

Is er echt inflatie op de boodschappen?

Als ik de vakantie à €50 en de drogist à €69,37 van de boodschappen afhaal blijft nog steeds een bedrag van €709,42 over. Dat is 25% hoger dan in juni. Iets realistischer misschien, maar nog steeds ontzettend hoog.

Ik ben benieuwd welk bedrag we in augustus te zien krijgen. Was juli een eenmalige uitschieter? Of zijn onze boodschappen echt 25% duurder geworden? Als ik naar de prijs van een komkommer kijk, ben ik bang voor het laatste. Niet zo lang geleden betaalde ik in de supermarkt €0,55 voor een normale komkommer. Vandaag gaat deze al voor €0,85 langs de scanner. Een prijsverhoging van 55% maar liefst. En dat allemaal door de hoge energieprijzen.

Wat merk jij al van de duurder wordende boodschappen?

Hoe denk jij hierover?