Categorieën
Besparen

Inflatie op boodschappen

De inflatie ging in maart naar bijna 12%. De stijgende energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de hoge inflatie. De hoge energieprijzen hebben niet alleen invloed op de energierekening en de prijs aan de pomp, maar werken door in alle productieketens. Want ook de energiekosten van boeren en fabrieken stijgen. En vervolgens gaat het met vrachtwagens overal naartoe, eerst naar een distributiecentrum, daarna naar de supermarkten. En wie betaalt uiteindelijk de hogere kosten voor de fabrikanten van levensmiddelen en de grootgrutters? Juist, wij!

Om die reden zijn de prijzen in de supermarkt al een paar maanden aan het stijgen, steeds met een paar centen. Zien we dat nu ook al aan onze totale boodschappen uitgaven? Dat heb ik eens uitgezocht.

Verandering in ons koopgedrag

Allereerst moet ik jullie inzage geven in ons boodschappengedrag. We deden lange tijd wekelijks (op zaterdag) onze boodschappen voor de hele aankomende week bij Jumbo. Om de week kwam er nog wat spul voor de voorraadkast via Picnic (want dan hoeven we niet te sjouwen met zware pakken en flessen).

Nu kost een rondje supermarkt zomaar een uur op zaterdagochtend, tijd die ik liever aan iets anders besteed. Ook gaat de kwaliteit van de producten bij Picnic in onze ogen achteruit en waren er steeds vaker leveringsproblemen. De gratis bezorging is prettig, maar het was wel duidelijk dat producten langzaam duurder worden gemaakt om dit bedrijfsmodel winstgevend te kunnen maken.

Dus zijn we ons gaan verdiepen in de supermarkten die (naast Picnic) op ons adres boodschappen bezorgen: Jumbo, Hoogvliet en Albert Heijn. Met een gratis proefmaand zijn we begonnen aan de bezorgbundel van AH. Nu komt Albert Heijn iedere zaterdagochtend alle boodschappen bezorgen terwijl ik mijn tijd kan besteden aan vrouw en kinderen.

Een half jaar boodschappen

Maar goed, de kosten dus. Ik heb alle transacties van de afgelopen 6 maanden bij elkaar geraapt (want alles wordt gepind) en is er toch een stijgende lijn in de uitgaven te zien.

Om een eerlijk beeld te krijgen heb ik alle supermarkten en drogisterijen bij elkaar opgeteld. Want shampoo kopen we vaak bij de drogist, maar soms ook bij de supermarkt. Het ligt er maar net aan waar een goede aanbieding te vinden is.

image

In maart zijn we gestart met de AH bezorging en daarnaast zijn we gestart met koopzegels. Dat is totaal 29,50, waardoor de werkelijke kosten ongeveer gelijk zijn aan februari.

Al met al zit er dus weinig verschil in de maanden. Alleen januari springt er positief uit. In die maand hebben we blijkbaar weinig voorraad gekocht, want we hebben niet anders gegeten.

Zien we dus hoge inflatie op de boodschappen? Het antwoord is: nog niet. Maar de komende maanden blijf ik het in de gaten houden om te zien wat er gebeurt. Ondertussen blijven we gewoon lekker besparen op boodschappen en gaan we door met online bestellen bij Albert Heijn.

Zijn jouw boodschappen al duurder geworden?

Categorieën
Besparen

Een nieuwe telefoon kopen?

Ik heb de kriebels. Nieuwe telefoonkriebels om precies te zijn. Mijn huidige telefoon is ruim 2 jaar oud (27 maanden om precies te zijn) en begint ouderdomsverschijnselen te vertonen. Apps reageren niet altijd meer zo snel als eerst en de accu gaat merkbaar minder lang mee. En dus begint het te kriebelen…

Ik bedenk wat ik graag zou willen zien in een nieuwe telefoon. Mijn huidige telefoon werkt niet stabiel met Android Auto, iets dat ik wel erg handig vind. Op het scherm in de auto gebruik maken van Google Maps en Spotify, ideaal! Ik heb ook nog nooit een iPhone gehad, misschien is dit het moment voor een overstap? Mijn auto ondersteunt ook Apple Carplay, misschien is dat wel stabieler dan Android Auto? En de iPad van mijn vrouw is ook een heel fijn apparaat. Toch maar even kijken wat dat kost tegenwoordig.

Categorieën
Besparen

Wat kost een verhuisbedrijf?

Over minder dan twee maanden is het zover. Dan gaan wij verhuizen naar ons nieuwe huis! Daar hebben we natuurlijk ontzettend veel zin in, maar het betekent ook een hoop geregel. In dit artikel gaan we in op het verhuizen zelf. Gaan we dit zelf doen of besteden we het uit aan een verhuisbedrijf? Of een combinatie van beiden? We delen onze overwegingen en de keuzes die we gemaakt hebben.

Uiteraard vertellen we ook wat het ons gaat kosten. Dus ben je ook op zoek naar een verhuizer? Dan heb je hopelijk iets aan onze ervaringen.

Categorieën
Besparen

De 10 beste tips om te besparen op vaste lasten

Vaste lasten zijn kosten die iedere maand weer terugkomen. Denk aan de huur of je hypotheek, verzekeringen, energie en abonnementen. Zie jij ook iedere maand het grootste gedeelte van je salaris naar deze kosten verdwijnen? Vind je het zonde om teveel te betalen voor standaard dingen? Lees dan snel onze tips voor het besparen op je vaste lasten.

Categorieën
Besparen

Besparen op gas scheelt ons 300 euro per jaar

Kijk jij wel eens goed naar je energierekening? Wij sinds een paar jaar geleden wel. En wij schrokken de eerste keer wel een beetje! Ongeveer 70% van de verbruikskosten kwamen namelijk van het gasverbruik. Wij waren al vrij bewust bezig met ons stroomverbruik, maar de potentiële besparing in euro’s is voor gas veel groter. Tijd dus om serieus te kijken hoe we kunnen besparen op gas. Met de tips in dit artikel kun je heel eenvoudig gas besparen zonder veel moeite. En belangrijker nog, zonder in te leveren op comfort!

Categorieën
Besparen

Minimaal 25% besparen op boodschappen – 9 slimme bespaartips

Boodschappen kosten maandelijks verbazingwekkend veel geld. Gedurende de maand merk je het misschien niet zo, maar als je inzicht krijgt in je maandelijkse uitgaven zul je ervan schrikken. Wij dachten dat we veel geld kwijt waren aan vaste lasten als de hypotheek, verzekeringen en energie, maar de boodschappen hadden we nooit bedacht. Toen dat besef er was zijn we gaan zoeken naar besparingen. Met de 7 slimme tips hieronder zie je hoe wij makkelijk 25% besparen op onze boodschappen, zonder in te leveren op kwaliteit.