Categorieën
Besparen

De 10 beste tips om te besparen op vaste lasten

Vaste lasten zijn kosten die iedere maand weer terugkomen. Denk aan de huur of je hypotheek, verzekeringen, energie en abonnementen. Zie jij ook iedere maand het grootste gedeelte van je salaris naar deze kosten verdwijnen? Vind je het zonde om teveel te betalen voor standaard dingen? Lees dan snel onze tips voor het besparen op je vaste lasten.

Besparen op vaste lasten: begin met inzicht

Het is niet moeilijk om te besparen op je vaste lasten, maar je moet er wel een keer goed voor gaan zitten. Alles begint met inzicht in je vaste lasten. Welke betalingen worden er iedere maand weer van je rekening geschreven? Maak voor jezelf een lijst van al deze afschrijvingen met naam en bedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende lasten:

 • Huur of hypotheek
 • Leningen
 • Energie (gas & stroom)
 • Internet en televisie
 • Mobiele abonnementen
 • Zorgverzekering
 • Opstalverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Gemeentelijke belastingen
 • Autokosten (autoverzekering, wegenbelasting)
 • Abonnementen (Netflix, Spotify, tijdschriften, krant, sportvereniging, enzovoorts)

Op een aantal van deze lasten zul je niet kunnen besparen, bijvoorbeeld op de huur of je gemeentelijke belastingen. Maar op een flink aantal zaken valt wel degelijk te besparen, dus daar gaan we verder in duiken!

Besparen op de hypotheek

Uiteraard zorgt extra aflossen voor een besparing op je maandelijkse lasten. Ook betaal je uiteindelijk minder rente over de gehele looptijd. Het nadeel is wel dat je geld vanaf dat moment vast zit in je huis. Je kunt het niet zomaar even tevoorschijn toveren als je wasmachine stuk gaat. Als je geen hypotheek met NHG hebt, kun je ook eens kijken naar de opbouw van je rentepercentage. Bij veel hypotheken is er namelijk sprake van een risico-opslag. Als je al een deel afgelost hebt of je huis meer waard is geworden, val je mogelijk in een lagere risicoklasse. Niet iedere hypotheekverstrekker berekent automatisch de lagere rente door aan de klant. Lees dus je voorwaarden goed na en neem contact op met je hypotheekverstrekker als je denkt dat je recht hebt op een lagere rente. Een eenvoudige besparing die je zomaar een paar tientjes per maand kan opleveren.

Leningen

Leningen zoals een doorlopend krediet en rood staan op je betaalrekening moet je zo snel mogelijk uit je vaste lasten weren. Zorg dat je niet meer rood kan staan, want die rente is meestal meer dan 10 procent! Als je meer grip hebt op je uitgaven, zul je dat rood staan ook niet snel meer nodig hebben.

Een doorlopend krediet kun je het best zo snel mogelijk aflossen. Dit bespaart je veel kosten aan rente en zorgt ervoor dat je na het aflossen maandelijks direct meer te besteden hebt. Een lening van € 10.000 kent nu een rente van rond de 5% op jaarbasis. Zonder aflossen betaal je hiervoor € 500 rente per jaar. Bedenk eens wat voor leuke dingen je daarvan kunt doen.

Koop geen producten op afbetaling. Het lijkt misschien aantrekkelijk, maar uiteindelijk betaal je veel meer voor die mooie televisie dan er op het prijskaartje stond. En als je huidige televisie het nog doet, is het dus slimmer om er voor te sparen en de aankoop vervolgens direct volledig te betalen.

Besparen op energie

Op je energiekosten kun je makkelijk besparen. Eerder schreven we al een artikel over hoe het besparen op gas ons ruim € 300 per jaar oplevert. De makkelijkste besparing is jaarlijks overstappen van energieleverancier. Op een vergelijkingssite als Pricewise of Gaslicht.com kun je snel zien hoeveel je in jouw geval kunt besparen. Je kunt ook onze eigen energievergelijker uitproberen.

Abonnementen

Nu je inzicht hebt in je abonnementen, kun je deze ook eens kritisch bekijken. Heb je nog een abonnement op de sportschool, maar ga je (bijna) nooit? Zeg deze dan zo snel mogelijk op. Hetzelfde geldt voor een krant die iets te vaak direct bij het oud papier eindigt. Voor de krant geldt dat je misschien je abonnement kunt aanpassen. Bijvoorbeeld door niet iedere dag, maar alleen op zaterdag de krant te ontvangen. Of stap over op een digitaal abonnement.

Besparen op internet en televisie

We kunnen niet meer zonder internet, zoveel is wel duidelijk. Bij ons in huis breekt namelijk grote paniek uit als de wi-fi heel even hapert. Netflix loopt vast, Spotify stopt ermee, HELP! Het is wel goed om eens kritisch te kijken naar je abonnement. Heb je extra zenderpakketten, maar kijk je bijna nooit naar deze dure zenders? Overweeg ze dan uit te zetten.

Ook worden internetsnelheden regelmatig verhoogd. Ongemerkt heb je misschien wel een veel hogere snelheid dan je daadwerkelijk nodig hebt. Stel dat je regelmatig met 4 personen tegelijk een Ultra HD stream op Netflix kijkt. In dat geval heb je genoeg aan een verbinding van 100 MBit/s. Laat je daarin niets wijsmaken door marketingmachines van de providers!

Heb je nu een veel hogere snelheid en maak je weinig gebruik van die snelheid? Dan kun je vaak flink besparen door een lager pakket te kiezen. Als je toch nog wel eens problemen hebt met een trage wi-fi verbinding, kun je de besparing beter investeren in een aantal goede access points, zodat je in je hele huis een goede wi-fi dekking hebt.

Besparen op je mobiele telefoon en abonnement

Net zoals internet is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit ons leven. De meeste mensen verlengen iedere twee jaar hun abonnement en kiezen hier een nieuwe telefoon bij. Je bent dan al snel een paar tientjes per maand kwijt. Wij zijn al een paar jaar geleden overgestapt op sim-only abonnementen. Hierdoor betalen we maandelijks minder en zijn we ons bewuster van de kosten van een nieuwe telefoon. Ook hebben we niet meer iedere keer het nieuwste beste toestel, omdat de mid-range smartphones tegenwoordig niet veel trager zijn dan de toptoestellen van soms meer dan € 800. Ook dat dure toptoestel willen de meeste mensen na twee jaar namelijk weer vervangen. Dus waarom dan niet een toestel van rond de € 300 kiezen dat net zo lang mee gaat?

Besparen op verzekeringen

In veel gevallen zijn verzekeringen handig en in een aantal gevallen zelfs verplicht. Dat betekent echter niet dat je er niet op kunt besparen. Daarbij voelen we ons wel verplicht om je aan te raden niet blind voor de goedkoopste verzekering te kiezen. Let voor iedere verzekering altijd goed op de zaken die gedekt worden en hoe hoog het eventuele eigen risico is.

Via vergelijkingswebsites als Independer en Pricewise kun je eenvoudig verschillende verzekeringen vergelijken. Bijvoorbeeld je zorgverzekering of autoverzekering. Hierbij kun je aangeven welke voorkeuren je hebt, zodat je een eerlijk vergelijk van de kosten kunt maken en niet alleen het basisbedrag ziet.

Ook kun je kijken of je voordeel kunt krijgen als je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit. Veel verzekeraars bieden hiervoor een vaste pakketkorting.

Zorgverzekering

Maak je weinig gebruik van je zorgverzekering en maak je het standaard eigen risico nooit op? Verhoog dan je eigen risico tot de maximale waarde. In ruil hiervoor betaal je een lager bedrag. Als je dit twee jaar doet en in beide jaren niet boven het minimale eigen risico uitkomt, ben je al goedkoper uit. Mocht je daarna onverhoopt wel een keer meer moeten betalen, dan heb je in de jaren ervoor waarschijnlijk al genoeg bespaard. Het is uiteraard wel verstandig om hier ook een kleine buffer voor aan te houden.

Wees ook eens kritisch op eventuele aanvullende pakketten. Heb je bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering, maar nooit echt schokkende dingen aan je gebit? Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je deze aanvullende verzekering uit zet. Verwacht je hoge kosten? Kijk dan vooraf goed hoeveel procent van de rekening gedekt wordt door de verzekering, zodat je de beste dekking kunt kiezen.

Overbodige verzekeringen

Wij Nederlanders zijn gek op verzekeren en veel mensen hebben dan ook ongemerkt teveel verzekeringen lopen. Heb je bijvoorbeeld een verzekering voor je telefoon? Wist je dat veel zaken ook onder een inboedelverzekering kunnen vallen? Check dus goed of hier niet teveel overlap in zit en of je de extra verzekering niet beter op kunt zeggen.

Ook een doorlopende reisverzekering kun je kritisch bekijken. Controleer bijvoorbeeld eens de dekking. Staat je werelddekking aan, maar ben je afgelopen jaar niet buiten Nederland geweest? Zet deze dan uit als je voorlopig geen plannen hebt naar het buitenland te gaan. In de huidige tijd is dit meestal zo weer online aangepast. Dus mocht je toch onverwacht wel naar het buitenland gaan, dan ben je snel weer goed verzekerd onderweg.

Succes met besparen op je vaste lasten

Afhankelijk van je situatie valt er dus genoeg te besparen op je vaste lasten. Hopelijk heb je extra inspiratie gekregen door onze tips. Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat ze dan achter in een reactie!

Foto door Sharon McCutcheon op Unsplash

Hoe denk jij hierover?