Categorieën
Besparen

Besparen op gas scheelt ons 300 euro per jaar

Kijk jij wel eens goed naar je energierekening? Wij sinds een paar jaar geleden wel. En wij schrokken de eerste keer wel een beetje! Ongeveer 70% van de verbruikskosten kwamen namelijk van het gasverbruik. Wij waren al vrij bewust bezig met ons stroomverbruik, maar de potentiële besparing in euro’s is voor gas veel groter. Tijd dus om serieus te kijken hoe we kunnen besparen op gas. Met de tips in dit artikel kun je heel eenvoudig gas besparen zonder veel moeite. En belangrijker nog, zonder in te leveren op comfort!

Wat is een gemiddeld gasverbruik per maand?

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden zonder gasaansluiting opgeleverd. Ons huis is echter rond 1920 gebouwd en dus gebruiken we gas voor de verwarming, kookplaat en warm water. Vergelijkbaar met de meeste huishoudens in Nederland. In 2019 gebruiken we volgens het Nibud gemiddeld 1.470 m³ per jaar. Dit gasverbruik verschilt uiteraard per soort woning en per samenstelling van het gezin. In een vrijstaande woning zul je voor verwarming meer gas gebruiken dan in een appartement waarbij je omringd bent door buren die ook stoken. Maar goed, een gemiddeld gasverbruik per maand komt dus neer op 123 m³. Dit gasverbruik kost een huishouden in Nederland gemiddeld €115 per maand, en dus €1.380 per jaar.

Wat kost koken op gas?

Volgens milieucentraal.nl is het gasverbruik van een kookplaat gemiddeld 37 m³ per jaar. Voor het gemak reken ik even 1 euro per kubieke meter gas. De gasprijs zal alleen maar stijgen, dus voor 2020 is dat waarschijnlijk geen onrealistische schatting. Dat betekent dat koken op gas gemiddeld nog geen €40 per jaar kost. Op een totaalbedrag van bijna €1.400 per jaar voelt dit dus nog niet als het punt waarop we flink kunnen besparen.

Wat kost douchen en warm water?

Er zijn een hoop verschillende cijfers te vinden over wat een douchebeurt of een lekker warm bad aan gasverbruik kost. Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe vaak wij onder de douche of in bad stappen. In de zomer is dit sowieso vaker dan in de winter.

Een simpeler aanpak om deze kosten in te schatten is ons verbruik in de maand juni. Over het algemeen hebben we in juni de verwarming niet meer nodig, dus bestaat het gasverbruik vrijwel helemaal uit het gebruik van koken en warm water. De maanden juli en augustus liggen nog een stuk lager, maar dat vertekent door de vakantietijd. In ons geval is het gasverbruik in juni 2% van het totale jaarverbruik. Voor een gemiddeld huishouden is dat ongeveer 30 m³. Daar halen we 3 m³ af voor het gasverbruik voor het koken en dan blijft er dus 27 m³ per maand over voor warm water.

Afgerond kost het gasverbruik voor douchen en warm water je dus ongeveer €27 per maand, of €324 per jaar. Nog steeds niet het grootste deel van je gasverbruik, maar we komen wel dichter bij de grote getallen! En op de grote getallen kunnen we meestal het makkelijkst geld besparen!

Wat kost verwarmen op gas?

Het gasverbruik voor koken en warm water komt gemiddeld uit op ongeveer 360 m³. Dit halen we van de 1.470 m³ van het Nibud af en dan blijft er gemiddeld 1.110 m³ over voor de verwarming van een huis. Dat is ruim 75% van ons het totale verbruik! Gevoelsmatig valt de meeste winst dus te behalen op het verwarmen van je huis.

Ons gasverbruik

Zoals gezegd wonen wij in een huis van rond 1920. Er is wel iets aan isolatie gedaan, maar een spouwmuur was toen bijvoorbeeld nog niet gebruikelijk. We hebben wel dubbelglas, maar via de muren verliezen we dus alsnog veel warmte. Zelf hebben we op een aantal plekken extra isolatie aangebracht, bijvoorbeeld tegen het dak. Hier zat namelijk helemaal niets aan isolatie. We hebben een bovenwoning, maar voor een indicatie kijken wij naar het gemiddeld verbruik voor een tussenwoning: 1.350 m³. Dit is ook ongeveer het gasverbruik dat we in 2013 hadden. We hebben net de afrekening voor 2019 gekregen en daar zien we een eindstand van 1.010 m³! Ten opzichte van 2013 besparen we dus ruim 300 m³ gas. Dat is dus ruim € 300 die we in 2019 besparen, terwijl we inmiddels met vier personen zijn in plaats van drie.

Tips om te besparen op gas

Hoe wij die besparing op gas voor elkaar hebben gekregen? Daarvoor hebben we een aantal makkelijke tips op een rij gezet. We zitten in ieder geval niet in de kou, want het huis moet natuurlijk wel comfortabel warm zijn in de winter.

Zet de thermostaat laag als je niet thuis bent.

Er is niets zo makkelijk besparen als zorgen dat je huis niet constant verwarmd wordt, terwijl je zelf niet thuis bent. Zodra iedereen de deur uit is, kun je de thermostaat makkelijk een paar graden lager instellen. Bij thuiskomst zet je de thermostaat weer op de gewenste temperatuur en in de meeste huizen is het dan snel genoeg weer lekker warm. Heb je vloerverwarming? Stel de temperatuur dan twee graden lager in dan normaal. Bij een groter verschil duurt het namelijk te lang voordat je huis weer op temperatuur is. En dat is weer niet comfortabel.

Gebruik een programmeerbare (modulerende) thermostaat

Iets meer dan een jaar geleden hebben wij geïnvesteerd in een slimme thermostaat. In ons geval viel de keuze op de Nefit Easy thermostaat, omdat deze eenvoudig samenwerkt met onze Nefit cv-ketel. Wij hebben het programma zo ingesteld dat de verwarming inschakelt vlak voordat we opstaan, maar ook automatisch uit is als we beiden aan het werk zijn. In het verleden vergaten we namelijk nog wel eens de thermostaat lager te draaien. Wat ook scheelt is dat de verwarming nu automatisch om 21.30 uur naar 16 graden gaat. Dan gaan we nog niet naar bed, maar de warmte blijft nog lang genoeg hangen om het gewoon behaaglijk te hebben.

Een extra besparing is de modulerende werking van de thermostaat. Dit houdt in dat de thermostaat niet alleen een signaal voor aan of uit doorgeeft aan de cv-ketel, maar ook op een lagere kracht kan verwarmen. Dat werkt eigenlijk net als in een auto, volgas wegrijden kost meer brandstof dan halfgas. Je kunt je dus voorstellen dat dit een eenvoudige besparing op je gasverbruik is. Bijkomend voordeel is dat de temperatuur nu per 0,1 graden wordt bijgesteld in plaats van per 0,5 graden. De temperatuur in huis schommelt dus minder, waardoor het ook nog eens comfortabeler aanvoelt.

Verwarm niet alle kamers

Wij houden van een koele slaapkamer, dus eigenlijk staat ons raam altijd open. Dan is het zonde om in deze kamer de verwarming aan te hebben, dus hebben we deze dicht staan. Dit betekent dat de warmte gaat naar de ruimtes waarin we het nodig hebben, zoals de woonkamer en de keuken. Op de slaapkamers van de kinderen staan de radiatorkranen op een lage stand ingesteld. Nu ze ouder worden spelen ze vaker op hun kamers, maar tot nu toe wordt er niet geklaagd over de temperatuur. Dat de warmte naar de bovenverdieping stijgt zal hier ongetwijfeld bij helpen.

Doe deuren in huis dicht

In de winter is de deur van onze woonkamer altijd dicht. Dit voorkomt dat de warmte direct naar boven verdwijnt en ook voelen we de kou uit de hal zo minder. Met de deur van je woonkamer open verwarm je feitelijk je hele huis, voordat de thermostaat afslaat. Terwijl wij de meeste tijd doorbrengen in de woonkamer en het dus niet erg is als de rest van het huis minder warm is.

Zorg voor ventilatie

Het is een logische gedachte om ventilatieroosters en ramen dicht te houden als het buiten koud is. Je wil immers geen koude lucht binnen halen, toch? Het verwarmen van vochtige lucht kost echter meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Door regelmatig goed te ventileren in huis, wordt je huis dus sneller comfortabel warm en bespaar je ook nog eens op je gasverbruik. Zorg dus dat je op een droge dag regelmatig even een kwartiertje je raam open zet. Wij zetten in de woonkamer dagelijks het ventilatierooster een stukje open. Het voorkomt ook nog eens muffe luchtjes, dus dubbel voordeel.

Isoleer je huis

Dit is minder makkelijk toepasbare tip, maar wel één die veel comfort op kan leveren. Wij zaten met een niet geïsoleerd stuk dak in onze badkamer en in de winter was het daar dan ook steenkoud. Toen we de badkamer toch al gingen aanpassen hebben we direct dakisolatie aangebracht. Dat zorgt ervoor dat het nooit meer koud is op onze badkamer en we daar dus minder hard hoeven te stoken. Die paar tientjes aan isolatiemateriaal hebben we inmiddels al dubbel en dwars terug verdiend.

Gebruik radiatorfolie

Een andere laagdrempelige isolatiemethode is het aanbrengen van radiatorfolie. Dit plak je onzichtbaar aan de achterkant van je radiatoren en zorgt ervoor dat bijna alle warmte naar voren wordt uitgestraald. Je verwarmt dan niet meer de muur achter je radiator, waardoor je efficiënter met je gas omgaat en dus uiteindelijk minder gas gebruikt. Er zijn varianten verkrijgbaar met magneetstrips die je zonder enig gereedschap zelf kunt aanbrengen. Naast de besparing wordt je kamer ook sneller verwarmd, waardoor het comfort ook nog eens verhoogd wordt.

Draag warme kleding

Heb je het niet behaaglijk, maar loop je nog in een t-shirt en op blote voeten? Trek dan eerst een warme trui, een paar sokken en pantoffels aan. Dit is iets dat wij zelf altijd al deden, maar is een kleine aanpassing die veel warmte oplevert. In een oud huis is de vloer vaak koud, dus wij merken vooral veel verschil als we geen pantoffels aanhebben.

Bij de bank hebben wij ook een paar dekentjes liggen die in de avond veel gebruikt worden. Zelfs met de verwarming aan zorgt dit voor net wat extra warmte, waardoor je minder snel de neiging hebt om de thermostaat hoger te zetten.

Makkelijk besparen op gas

Dat waren ze, onze tips om eenvoudig te besparen op je gasverbruik. Samenvattend begint het met inzicht krijgen in je verbruik en kun je vervolgens kritisch kijken naar de mogelijkheden om te besparen. Het is ons gelukt om € 300 per jaar te besparen, zonder in te leveren op comfort. In sommige gevallen is het comfort zelfs verhoogd! Daarnaast vinden wij het een prettig idee om bewust om te gaan met energie, zodat we ook voor onze kinderen een bruikbare wereld achter laten.

Zoals we in een eerdere blog al benoemden, kun je ook geld besparen door jaarlijks van energieleverancier te wisselen. Die besparing komt dan nog bovenop de besparing die we hier al bereiken.

Heb je nog andere makkelijk toepasbare tips? Laat het dan weten in een reactie. Misschien kunnen we dan zelfs € 400 per jaar gaan besparen op gas.


Foto door GRÆS Magazine op Unsplash

Hoe denk jij hierover?