Categorieën
Besparen

Minimaal 25% besparen op boodschappen – 9 slimme bespaartips

Boodschappen kosten maandelijks verbazingwekkend veel geld. Gedurende de maand merk je het misschien niet zo, maar als je inzicht krijgt in je maandelijkse uitgaven zul je ervan schrikken. Wij dachten dat we veel geld kwijt waren aan vaste lasten als de hypotheek, verzekeringen en energie, maar de boodschappen hadden we nooit bedacht. Toen dat besef er was zijn we gaan zoeken naar besparingen. Met de 7 slimme tips hieronder zie je hoe wij makkelijk 25% besparen op onze boodschappen, zonder in te leveren op kwaliteit.

1. Doe minder vaak boodschappen

Wij gingen meerdere keren per week naar de supermarkt. Na het werk even snel nog langs de supermarkt om eten voor die avond te halen, je kent het vast wel. Je bent moe van een lange werkdag en hebt geen zin om lang in de keuken te staan. Dus kom je uit bij snel te bereiden maaltijden, maar die zijn meestal een stuk duurder dan de losse ingrediënten. Wij hebben onszelf aangeleerd om voor meerdere dagen tegelijk boodschappen te doen, waardoor we beter nadenken over de boodschappen die we nodig hebben. Wij komen nu alleen nog op zaterdag in de supermarkt. Dan halen we direct alles voor de komende week.

2. Maak een boodschappenlijstje

Dit klinkt zo ontzettend simpel, maar heeft ons echt veel geholpen. Het dwingt ons om na te denken over alle gerechten voor de komende week. Zo hoeven we in de supermarkt niet meer na te denken over wat we willen eten. Je voorkomt hiermee de verleiding om voor een makkelijke (duurdere) maaltijd te kiezen. Ook voorkomt het dat je dingen vergeet die we dan weer bij de (dure!) buurtsuper haalden.

3. Kijk naar de aanbiedingen

Ook dit is er één uit het boekje, maar wij keken eigenlijk nooit naar aanbiedingen. Terwijl juist op groente, fruit en vlees de aanbiedingen erg aantrekkelijk kunnen zijn. Nu kijken we naar de aanbiedingen van onze supermarkt om een aantal gerechten te bepalen. Is de broccoli in de aanbieding? Dan is dat alvast een keer groente voor die week. Schnitzels in de aanbieding? Dan eten we die in plaats van een karbonade.

4. Leg een voorraad aan

Dit hangt samen met het vorige punt over aanbiedingen. Als iets een goede prijs heeft, sla het dan groot in. Op bijvoorbeeld bier kun je veel besparen. Dit kan door alleen te kopen wat op dat moment in de aanbieding is, maar wij hebben een sterke merkvoorkeur. Wij zorgen dus dat we ons favoriete merk kopen als dit in de aanbieding is en niet pas als het op is. Ditzelfde doen we met dingen als koffie, wijn, toiletpapier, shampoo en andere lang houdbare producten.

Wees wel kritisch op de aanbiedingen. Voor shampoo is 25% korting niet interessant, want vaak genoeg komt er een 1+1 aanbieding voorbij. Die 25% is dan leuk als je het toch net nodig hebt, maar de 1+1 is het pas echt waard om een voorraad van in te slaan.

5. Koop grote hoeveelheden

Grotere verpakkingen zijn in verhouding altijd voordeliger dan kleine. Voor toiletpapier betaal je per rol minder al je een pak van 24 rollen koopt, dan als je een pak van 6 rollen koopt. En eerlijk is eerlijk, het komt sowieso wel een keer op toch? Voor vlees geldt hetzelfde, pakken met grotere hoeveelheden hebben een lagere kiloprijs dan kleinere verpakkingen. Het deel dat je nu niet gebruikt kun je prima invriezen voor een volgende keer. Scheelt ook weer een extra keer sjouwen, want je kan het dan zo uit de vriezer halen!

6. Gooi zo min mogelijk weg

Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu! Vroeger kookten wij alles volgens recept voor 3 à 4 personen, maar doordat we slechts samen waren verdween er alsnog veel in de prullenbak. Er was nog genoeg ruimt in de vriezer, dus als er iets overblijft gaat het zo snel mogelijk de vriezer in. Een pasta is bijvoorbeeld heerlijk om later tijdens de lunch weer op te warmen. Ook als wij iets willen eten dat de kinderen niet lekker vinden, is het handig om voor hen iets lekkers uit de vriezer te kunnen halen.

7. Kies het juiste moment

Doe nooit boodschappen als je honger hebt! Het is namelijk bewezen dat je dan meer open staat voor de verleiding van een lekkere snack. Als je net na het ontbijt of de lunch gaat, zul je zien dat het makkelijker is om gewoon je lijstje te volgen. Een extra tip van ons is om zonder kinderen naar de supermarkt te gaan. Met kinderen doe je langer over je boodschappentrip en is er meer afleiding. Hoe vaak onze kinderen wel niet zeuren om snoepjes, toetjes en andere ongezonde dingen. Je wil er niet in mee gaan, maar uiteindelijk ligt er vaak toch iets extra in de kar.

8. Bestel online

Deze tip klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het helpt echt! Bij ons in de buurt is Picnic actief en zij bezorgen gratis aan huis. Daarnaast zijn ze vaak ook nog eens goedkoper dan de grote supermarktketens. Veel van onze boodschappen worden dan ook bij Picnic besteld. Het lijstje ontstaat gedurende de week en als we genoeg hebben, bestellen we. Het voordeel aan online bestellen is dat er minder verleiding is vanuit de schappen, waardoor je vooral koopt wat je echt nodig hebt. Ook heb je altijd inzicht in het totaalbedrag, waardoor je je meer bewust bent van de totale kosten.

Bij andere supermarkten worden wel bezorgkosten gerekend, maar met de aankoop van bepaalde producten wordt dit vaak weer gratis. Als dat dan weer producten zijn die je toch regelmatig koopt, is dat toch een voordeel. Wat wij fijn vinden aan online bestellen is dat we minder tijd kwijt zijn in de supermarkt zelf, doordat alles voor je geregeld wordt. In het weekend halen wij dan ook vooral de luxere en verse producten voor die week.

9. Probeer ook eens het huismerk

De tijd dat huismerken veel slechter waren dan A-merken is al even voorbij. De echte budgetmerken (onderste plank in het schap) slaan wij meestal ook over, maar de huismerken van Picnic (G’woon), PLUS en Albert Heijn doen vaak niet onder voor de duurdere A-merken. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, want de pindakaas vinden ook wij nog steeds het lekkerst van Calvé. Maar bij hagelslag hebben we gewoon eens het huismerk geprobeerd, in plaats van Venz, en wij vonden deze net zo lekker. Dus probeer gewoon eens een variant van het huismerk en bepaal zelf of het A-merk de hogere prijs waard is.

Makkelijk besparen op boodschappen

Met bovenstaande bespaartips hebben wij ons boodschappenbudget met ruim 25% verlaagd. Inclusief alle verzorgingsproducten zijn wij van meer dan €800 terug gegaan naar ruim onder de €600 per maand. En op geen enkel moment hebben wij het gevoel dat we iets missen of hebben moeten inleveren op de kwaliteit van ons eten en drinken. Heb jij nog slimme tips? Deel ze dan in een reactie onder dit artikel.

Hoe denk jij hierover?