Categorieën
Financiële onafhankelijkheid

Beginnen met beleggen! Maar hoe?

De kogel is door de kerk, we willen een start maken met beleggen. Nog niet met grote bedragen, maar gewoon om alvast gevoel te krijgen bij het beleggen zelf. Maar als je wil beginnen met beleggen, wat is dan de juiste aanpak? Om daar achter te komen gaan we op onderzoek uit en delen we onze bevindingen hier.

Waarom beleggen?

Zoals we eerder al schreven, streven we naar een vorm van financieel onafhankelijk worden. Daar schreven we ook dat rendement op je vermogen een belangrijk onderdeel van de haalbaarheid is. Zonder (voldoende) rendement wordt je vermogen langzaam weggegeten door de inflatie. En we weten allemaal dat je voor rendement (rente) niet meer met een gewone spaarrekening hoeft aan te komen. Niet dat sparen niet goed is, een gezonde buffer is juist heel belangrijk, maar dat geld wordt in de huidige situatie gewoon steeds minder waard. En dat allemaal door inflatie.

Je kunt natuurlijk op verschillende manieren investeren, maar beleggen is een vorm waarin je ook met kleine bedragen kunt beginnen. Vastgoed verhuren is ook een populaire investering, maar vereist een flink startkapitaal. Daarmee is het niet voor iedereen weggelegd.

Ok, beleggen dus. En nu? Wat moeten we nu doen?

Hoe begin je met beleggen?

We gaan beleggen. Die keuze is gemaakt, maar hoe moeten we nu verder? Zoveel keuzes, zoveel mogelijkheden. Het is eerlijk gezegd een beetje overweldigend. Zelf zijn we begonnen met het inlezen op verschillende blogs. Informatie van banken en beleggingsinstanties hebben we bewust nog even links laten liggen, want zij hebben allen een commerciële drijfveer. En wij zijn op zoek naar objectieve kennis en ervaringen.

Gelukkig wordt er online ontzettend veel geschreven over dit onderwerp. Bijvoorbeeld op Financieelonafhankelijkblog.nl. Vooraf was al wel duidelijk dat we niet in losse aandelen willen gaan beleggen. Teveel risico, te ingewikkeld en vooral, te weinig spreiding.

Het belang van spreiding bij beleggen

Stel dat je begint met beleggen en start met aandelen van een enkel bedrijf. Een week later raakt dit bedrijf betrokken bij een schandaal en daalt de waarde van het aandeel met 20%. Jouw investering is nu ineens ook 20% minder waard, geen lekker gevoel!

Stel je nu eens voor dat dit ene bedrijf onderdeel is van een portfolio met honderden of zelfs duizenden andere bedrijven. In dat geval heeft deze klap veel minder effect op je totale portfolio, omdat er andere bedrijven tegenover staan die wel een positief resultaat laten zien.

De tweede situatie kun je als kleine belegger realiseren via indexfondsen. Deze fondsen beleggen in een breed scala aan goed presterende bedrijven. Ook worden slecht presterende bedrijven automatisch vervangen voor nieuwe goed presterende bedrijven. Dat scheelt jou dus een hoop uitzoekwerk!

Aangezien we voor de lange termijn gaan beleggen, en niet uit zijn op korte termijn winst, kiezen we dus voor een brede spreiding via een fonds. Bijkomend voordeel zijn de lage kosten die aan een dergelijk fonds verbonden zijn. Voor de korte termijn hebben die weinig impact, maar over een langere tijd kan dat behoorlijk wat geld schelen. Geld dat je liever zelf terug ziet in je aandelenpot.

Waar koop je aandelen?

We willen dus investeren in een breed gespreid fonds, maar waar koop je die? Daar heb je een broker voor nodig. Er zijn er vele, waaronder de vele banken die we in Nederland kennen. Wel zijn er grote verschillen in de kosten die worden gerekend. Aangezien we de kosten laag willen houden, proberen we hier een goed overzicht van te krijgen. Dan blijkt al snel dat partijen als DeGiro, Fitvermogen en Brandnewday qua kosten een stuk lager zitten dan grootbanken als ING of Rabobank. DeGiro is qua prijs interessant, maar is de afgelopen tijd niet echt positief in het nieuws geweest. Blijkbaar liep je als klant meer risico dan ze eerst lieten blijken.

Na wat verder uitzoekwerk hebben wij gekozen voor Fitvermogen. Deze broker is onderdeel van de Nationale Nederlanden groep en komt qua kosten positief uit de vergelijking. De spreiding van de voorgestelde fondsen is wel minder dan andere fondsen door uitsluitingen op basis van een mindere duurzaamheid. Wij vinden het een prettig idee dat ons geld wordt belegd in duurzame bedrijven en zijn bereid daar een deel spreiding voor in te leveren. Die keus is natuurlijk wel heel persoonlijk. Als je liever meer spreiding hebt, zijn er meerdere goede alternatieven via andere brokers.

Als start hebben wij nu de volgende fondsen aangekocht:

  • NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund (85% van de inleg)
  • NN Enhanced Index Sustainable Emerging Markets Equity Fund (15% van de inleg)

En nu maar wachten…

Deze eerste inleg is voor ons vooral een experiment om te zien hoe alles werkt. Het geld hebben we niet nodig en eventueel verlies zien we als leergeld. De verwachting is natuurlijk wel dat we over 15 tot 20 jaar wel een bepaald rendement terug zien. Alles daarvoor is leuk, maar eigenlijk niet relevant.

Belangrijke extra leermoment zal de eerste grote daling zijn die we meemaken. Hoe voelt het om een deel van je geld te zien ‘verdampen’ in een koersdaling van de beurs? De ratio zegt dat je dan vooral moet blijven volhouden, maar kunnen we dan op tegen de emotie van het moment? We gaan het meemaken!

Beleg jij ook al? En hoe bevalt dat? Herken je de keuzes? Wij zijn nog lerende, dus deel vooral inzichten en tips!

Disclaimer: Dit artikel is bedoeld om inzicht te geven in onze overwegingen en niet als advies. Doe vooral je eigen onderzoek voordat je geld investeert in aandelen. Er zijn namelijk altijd risico’s aan verbonden en je kan je inleg verliezen.

Hoe denk jij hierover?